Week 2: Infographics en datavisualisaties

February 21, 2018
Posted in Visualiseren
February 21, 2018 Inge Beekmans

Deze week werken jullie aan jullie eerste hoofdproductie. De meeste van jullie hebben al gemerkt dat je niet alleen een ‘verhaal’ nodig hebt om een mooie infographic te maken, maar ook een hele hoop informatie. Vaak wordt er in een goede infographic minstens één dataset gebruikt. Beantwoord aan de hand van de literatuur en een infographic die je zelf uitzoekt de volgende vragen:

  • Hoe kunnen journalisten datavisualisatie-achtige elementen combineren met grafische elementen? En; wat kan de meerwaarde van zo’n combinatie zijn?

Verder wil ik dat jullie de door jullie gekozen visualisatie aan minstens één uitspraak van Steve Duenes & Matthew Ericsson (zie deze video) verbinden.


Net als vorige week, lever ik ook deze week zelf een antwoord in. Voor deze week kies ik een infographic van The New York Times (klik hier voor een grote versie). Voor deze infographic is een gigantische dataset gebruikt. The New York Times had ervoor kunnen kiezen die dataset in een serie grafieken te verwerken, maar dat hebben ze niet gedaan. De vorm van deze infographic is verrassend, en daarmee (wat mij betreft) veel aantrekkelijker dan een verzameling bar charts. Volgens Valinda Chan (Chan, 2017) is een van de kenmerken van een infographic dat er een duidelijk argument naar voren wordt gebracht. Dat gebeurt bij deze infographic. De makers lijken te willen zeggen dat er een groeiend aantal diersoorten uitgestorven raken. Dat doen ze niet alleen door middel van tekst, maar ook door middel van vorm. De rode kleur geeft een duidelijk dreigend signaal af.

Aan de andere kant zijn er ook redenen om te zeggen dat we hier niet met een infographic te maken hebben, maar met een datavisualisatie. De infographic lijkt niet direct een lopend verhaal te vertellen, maar lijkt er vooral op gericht te zijn een dataset op een overzichtelijke en aantrekkelijke manier te presenteren. En dat werkt. Omdat het hier om data gaat, is de kans dat mensen deze infographic als betrouwbaar zullen ervaren namelijk een stuk groter. Dit is iets waar Valinda Chan (Chan, 2017) in haar tekst een belangrijk punt van maakt. De combinatie van datavisualisatie-elementen en infographic-elementen kan daarom ideaal zijn voor de journalistiek. We kunnen met deze combinatie namelijk twee dingen bereiken: een aantrekkelijke infographic maken waar mensen op willen klikken terwijl we tegelijkertijd een verhaal vertellen dat betrouwbaar en informatief overkomt.

Als ik deze observatie verbindt aan de video van Steve Duenes & Matthew Ericsson, vallen met name de ‘icoontjes’ die in de infographic worden gebruikt op. Volgens Duenes en Ericsson kan een dataset een vrij abstract beeld opleveren. In de video laten ze zien hoe grafische elementen ervoor zorgen dat infographics over de Amerikaanse presidentsverkiezingen ervoor zorgen dat een onderwerp dat vrij abstract is inzichtelijker kan maken. Hetzelfde is heel mooi gebeurt in de infographic van The New York Times. Hier is voor iedere afdeling van het dierenrijk één herkenbare soort gekozen om de volledige afdeling te vertegenwoordigen. Iedere soort wordt getoond als een groep simpele icoontjes. Dit zorgt ervoor dat het publiek heel snel kan begrijpen waar de infographic over gaat. 

Leave a Reply

13 Comments on "Week 2: Infographics en datavisualisaties"

Notify of
avatar
Sort by:   newest | oldest | most voted
Marius Brugman
Guest
https://www.washingtonpost.com/graphics/2018/national/mass-shootings-in-america/?utm_term=.dba6dd720490 Deze infographic van de Washinton Post geeft een overzicht van alle grote schietincidenten met meerdere doden van de laatste jaren in de VS. Hier zit data van het aantal slachtoffers, de gebruikte wapens en een tijdlijn van de aanslagen in verwerkt. Met name de slachtoffers zijn op een sterke manier weergegeven. Ze hebben letterlijk en gezicht gekregen, en je kan zie wie er bij welke aanslag samen is omgekomen. Deze infographic geeft een visuele weergave van een heleboel data. Omdat de slachtoffers zo duidelijk en gezicht hebben gekregen, is deze infographic meer dan alleen het visueel maken van data.… Read more »
Iris Hendriks
Guest
https://nl.pinterest.com/pin/350436414746685456/ Hallo allemaal, Voor deze week heb ik een graphic gevonden die gaat over de ecologische voetafdrukken die alle langen in de wereld achterlaten op onze aarde. Het is een datavisualisatie van business journalist Themelis Cuiper en is te vinden op zijn linked in profiel. Ik heb voor deze datavisualisatie gekozen omdat ik vind dat de vorm voor deze graphic enorm goed past bij het onderwerp. Een letterlijke voetafdruk staat symbool voor het effect dat de mens heeft op de aarde. Ik vind dat het gelijk heel duidelijk is waar het over gaat en wat het verhaal is. De grootte… Read more »
Elysa van der Ven
Guest
https://nl.pinterest.com/pin/369506344396541201/ In deze infographic zijn cijfers te zien over muziek-apps. De data hierin zijn op een heldere en simpele manier weergegeven, net als in bijvoorbeeld de dataset over winnaars van de 100 meter (Olympische Spelen) die Steve Duenes & Matthew Ericsson laten zien in de video. “You can find pretty much all the data you need to make this graphic just by Googling Wikipedia Olympics 100 meters.” Die makkelijke vindbaarheid van gegevens is ook prima, denk ik – zolang de visualisatie heel mooi is of op een andere manier iets toevoegt. Dan is dat laatste namelijk de toevoeging/het creatieve aspect… Read more »
Rinse Bulkmans
Guest
https://nl.pinterest.com/pin/557813103816283412/ Deze datavisualisatie is gepubliceerd op de nieuwssite deractie.be in België. In 2010 werden in België 66.331 nieuwe gevallen van kanker vastgesteld. Deze infographic laat zien hoeveel mannen kanker hebben gekregen in 2010 en hoeveel vrouwen. Daaronder hebben ze een foto van een lichaam gepakt, waarvan het linkse deel man is en het rechtse deel vrouw. Dat is heel goed gedaan, omdat vrouwen met andere soorten kanker te maken kunnen krijgen dan mannen. In deze foto is het duidelijk welke vorm van kanker mannen krijgen en welke vormen vrouwen. Er staat ook een streepje naar de plek in het lichaam… Read more »
Dennis Boom
Guest
https://nl.pinterest.com/pin/834714112159259291/ Hey! Deze datavisualisatie laat zien – als ik het goed begrijp – voor hoeveel procent de social media-sites op mobiele apparaten werden gebruikt in 2013. De maker (Jess3) heeft ervoor gekozen om de sociale media weer te geven als planeten die, hoe dichter ze bij de zon (alle mobiele apparaten ter wereld) staan, hoe vaker ze op mobiele apparaten bekeken worden. Daarbij worden het percentage genoemd én hoeveel leden de sites hebben. Deze weergave maakt het makkelijk voor het publiek om te begrijpen, ook al (of beter: doordat) het in een schematische vorm is gegoten. “Data visualizations are visual… Read more »
Aaron Schafrat
Guest
http://www.history.com/topics/world-war-ii/d-day/infographics/d-day-by-the-numbers Deze infographic laat de gebeurtenissen op en na D-Day tijdens de Tweede Wereldoorlog zien. Je leest de infographic van boven naar beneden en komt zo meer te weten over o.a. de slachtoffers en de logistiek. Dit sluit aan bij de video van Steve Duenes & Matthew Ericsson. “Je gebruikt data om een verhaal te vertellen. Welk verhaal willen we vertellen en wat is de beste manier?” Door de vormgeving van deze infographic vertrek je als het waren samen met de soldaten vanuit Engeland naar Normandië, helemaal tot aan de bevrijding van Frankrijk. Wat dat betreft zit er zeker een… Read more »
Cas Ligtenberg
Guest
http://www.christiantate.co.uk/?p=1215 De infographic vertelt over de opkomst van Trump tot het moment dat hij gekozen wordt als kandidaat voor de Republikeinse partij voor de presidentsverkiezingen. De auteur had kunnen kiezen voor een artikel om die opkomst te beschrijven, maar volgens Chan (2017) lenen deze zaken zich ook voor een infographic. Er komt een heleboel op een kijker af, van de winstpercentages van alle Republikeinse kandidaten tot de kansen van Trump in de strijd met de Democratische kandidaat. Objectief is deze infographic (uiteraard) niet, aangezien er veel negatieve punten uit Trumps campagne worden uitgelicht en hem heel weinig kansen worden toegedicht.… Read more »
Kevin van den Essen
Guest
?itok=J9-ASSC9 Deze infographic toont informatie uit een dataset van Safe Work Australia’s National Dataset for Compensation-based Statistics. De gevisualiseerde data is bedoelt voor mensen in de Australische gezondheidszorg. Uit de data blijkt dat veel werknemers in dit veld te maken krijgen met gezondheidsklachten die aan het werk gerelateerd zijn. Als we kijken naar de omschrijvingen van Chan (2017) over de verschillen tussen een infographic en een datavisualisatie lijkt het alsof deze productie meer weg heeft van een infographic. Volgens Chan zijn dergelijke visualisaties “een visuele representatie van feiten, gebeurtenissen of cijfers die een patroon aangeven en aansluiten bij een verhaal.”… Read more »
Dick Hermans
Guest
https://www.quickquid.co.uk/quid-corner/2017/11/13/7-storytelling-structures-improve-presentations/ In deze infographic wordt één boek van 736 pagina’s weergegeven. Zoals Steve Duenes en Matthew Ericsson als voorbeeld zeiden, moet een infographic een functie hebben. Naar mijn mening wordt hier het onmogelijke mogelijk gemaakt. Christopher Booker heeft onderzocht dat er zeven verschillende verhaalstructuren zijn. Bij elk verhaal is één van die zeven verhalenstructuren aan de orde. In de infographic is bewust keuze gemaakt om voor een cirkel te kiezen bij elke uitleg van een verhaalstructuur, want zo is ieder verhaal op het einde rond. Het kleurgebruik is duidelijk. Alle leuke en positieve elementen in een verhaal zijn kleurrijk weergegeven… Read more »
Dianne de Gruyter
Guest
https://www.google.nl/search?rlz=1C5CHFA_enNL664NL664&biw=1680&bih=847&tbm=isch&sa=1&ei=OT6QWuGSG-GNgAb-jqwI&q=data+infographic+vleesindustrie&oq=data+infographic+vleesindustrie&gs_l=psy-ab.3…2980.12713.0.12800.30.23.7.0.0.0.185.1739.17j4.21.0….0…1c.1.64.psy-ab..2.12.523…0j0i5i30k1j0i13k1j0i13i5i30k1j0i8i13i30k1j0i30k1j0i8i30k1.0.PSPU1kyL3j0#imgrc=X2Umk8MmLYmWWM: De infographic die ik voor deze week heb gekozen gaat over de vlees- en visindustrie en de consumptie van vlees en vis in Nederland en Europa.Deze infographic geeft een visuele weergave van een reeks (verschillende) data. Maar toch vind ik het wel overzichtelijk doordat er met blokken is gewerkt en korte tekstjes. Ook is er een duidelijke verdeling in de infographic, een deel gaat over vlees en een deel gaat over vis. Op deze manier heb je twee verhalen duidelijk naast elkaar wat het gemakkelijker maakt om meer informatie te geven. De quote “We try and use designs to… Read more »
Naomi Kokkes
Guest
https://nl.pinterest.com/pin/151081762474640057/ Deze week komt mijn infographic van Visually. Voor deze infographic worden de steden San Fransico en Los Angles met elkaar vergeleken. Specifiek wordt het leven van twee techneuten met elkaar vergeleken. Dit had makkelijk in grafieken worden gezet maar doordat er twee personen met elkaar worden vergeleken is ervoor gekozen dit met stripverhaaltjes te doen. Het gaat hier om een data visualisatie in plaats van een infographic omdat de afbeelding het publiek zijn eigen conclusies laat trekken (Chan, 2017). De video van Duenes sluit hierop aan. “One of the things that we’re doing is looking for the opportunities where… Read more »
Sanne Scheffers
Guest
http://www.pewresearch.org/next-america/#Two-Dramas-in-Slow-Motion Ik heb deze week gekozen voor een infographic over de populatie in de U.S. en vooral over hoe deze door de jaren heen verandert. Verschillen rondom vergrijzing en verjonging door de jaren heen. In de visualisatie gaat er vooral veel aandacht uit naar de babyboomers en hoe de verschillen in de generaties erna eruit zien. Hiervoor is het woord visualisatie ook beter geschikt dan infographic (Chan, 2017). Er wordt veel feitelijke informatie gegeven, maar verder geen verhaal. Wel moet ik zeggen dat door de vele gegevens en de keuze om te kiezen voor andere jaartallen, het verhaal zelf goed… Read more »
Elise den Hertog
Guest
https://nl.pinterest.com/pin/98375573085312800/. Deze visualisatie laat zien hoe het alcoholgebruik in de VS er aan toe gaat en hoe andere landen ervoor staan. Er komen verschillende onderwerpen aan bod waar elke keer weer cijfers in verwerkt worden om de impact te vergoten. Door die cijfers zal je snel zeggen dat het een data visualisatie is. Maar om juist die elementen te combineren met grafische elementen hebben ze wel herkenbare en nuttige illustraties gebruikt waardoor het aantrekkelijk is voor de lezer. Je had het ook in een platte tekst kunnen zetten, maar dan zou de impact of interesse om het te lezen toch… Read more »